Stigbyglar, utseende eller säkerhet?

Någonting som är en av mina absolut största rädslor inom ridsporten är att fastna i stigbygeln och bli släpad bakåm en panikslagen häst. Jag har hört allt för många skräckhistorier om ryttare som fastnat i stigbygeln och som slutat riktigt tragiskt. Därför väljer jag alltid säkerheten först när det gäller stigbyglar och ger rent ut sagt blanka fan i utseendet om det inte är det. 
 
När jag började rida, användes nästan bara "gumisnodden" ganska oprakttisk då den kunde hoppa av lite när som helst men det var ändå ett säkert alternativ. Även de här med den svängiga sidan användes vilket enligt mig är lite sämre försäkring att man inte fastnar. 
Allt efter åren har gått har jag varit med om så många olika säkerhetsstigbyglarl några bättre och några sämre men det värsta är att jag ser fler och fler ponnyryttare som inte rider med det alls. Anledningen, utseendet. 
 
 
Ett praktexemplar av detta är hööks stigbyglarna som man kan köpa i alla möjliga olika färger, dessa är inte säkerhet men det är massor av ryttare som använder sig av dessa. Någonting som jag i ärlighetens namn aldrig skulle få för mig att göra. Jag skulle faktiskt gärna vilja se att det fanns lag på att man sk ha någon form av säkerhetsstigbyglar på tävling då skadorna när det gäller just detta är så otroligt stora, även om det inte händer allt för ofta så är det ju hemskt när olyckan väl är framme. 
 

Jag själv, rider i ett par ganska fula men otroligt säkra stigbyglar; Kwik Out. 
När yttersidan av stigbygeln utsätte för tryck öppnar den säg samtidigt som undersidan av den också öppnar sig och "skjuter ut" foten. Jag vet inte hur många gånger dessa har räddat mig från att fastna och jag är otroligt tacksam över det. 

där ser man hur den ena har knäppts upp på andra bilden
 
Det enda par säkerhetsstigbyglar de verkligen lyckats med är soft up stigbyglarna, jäkligt snygga och samtidigt riktigt säkra. Det är också ett helt okej pris för att vara så pass säkra. Har ju sett betydligt fulare stigbyglar med ett betydligt smaskigare pris. 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: